Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Χρήσιμες οδηγίες για μαθητές του δημοτικού, επαγγελματίες αναλυτές και όλους τους ενδιάμεσους!

Πρόσφατα έπεσα τυχαία πάνω σε αυτό το κείμενο. Είναι από ένα ιστολόγιο που σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες, τα κοινωνικά δίκτυα, την ανάλυση δεδομένων κλπ. Σε αυτό ο συγγραφέας μιλάει για μια εμπειρία που είχε όταν επισκέφτηκε το δημοτικό σχολείο του γιού του.

Οι οδηγίες του δάσκαλου
Κατά τη διάρκεια μιας ανοιχτής στο κοινό διδασκαλίας διαπίστωσε ότι οι οδηγίες που έδινε ο δάσκαλος στους μαθητές της τετάρτης δημοτικού είναι χρήσιμες και για όσους κάνουν ανάλυση δεδομένων! Εγώ θα πρόσθετα ότι είναι οδηγίες που είναι χρήσιμες σε όλους και ειδικότερα τους μαθητές. Σχεδόν όλοι οι καθηγητές τις επαναλαμβάνουμε εκατοντάδες φορές στους μαθητές μας. Οι απλές οδηγίες που μπορούν όμως να αποβούν σωτήριες είναι:
  1. Διαβάστε αργά το πρόβλημα.
  2. Καταλάβετε την ερώτηση καλά.
  3. Σημειώστε τα σημαντικά δεδομένα
  4. Ελέγξτε την απάντησή σας.
Θυμάμαι για παράδειγμα μια εποχή που δίδασκα σε κάποιο ΤΕΙ. Είχε συμβεί αρκετές φορές να έρθει ένας φοιτητής κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και να με ρωτήσει αν έχει απαντήσει σωστά σε κάποια ερώτηση. Συνήθως δεν έδινα απάντηση (αν ξεκινούσα θα ερχόταν όλο το αμφιθέατρο) αλλά σε μια-δύο περιπτώσεις τους έλεγα για παράδειγμα:
-Τι μας ρωτάει η άσκηση;
-Τι είναι η παρούσα αξία ενός ομολόγου (θα απαντούσαν για παράδειγμα)
-Ωραία και που ακριβώς στην απάντηση γράφει κάτι του στυλ παρούσα αξία ενός ομολόγου είναι...;
Δηλαδή η απάντηση δεν είχε καμία ουσιαστική σχέση με την ερώτηση!

Ή αρκετές φορές έχει τύχει ένας μαθητής μου να ζητήσει βοήθεια γιατί έχει κολήσει σε μια άσκηση και συχνά να του απαντήσω "αυτό το δεδομένο που σου δίνει η άσκηση που το έχεις χρησιμοποιήσει;".

Απλές οδηγίες που σώζουν ζωές.
 

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Το σχολικό βιβλίο Μαθηματικών (και όχι μόνο)

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας μου αρκετές ήταν οι φορές που μου ζητήσαν ένα με δύο μήνες πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις να κάνω κάποια ιδιαίτερα μαθήματα Μαθηματικών σε υποψήφιοιυς που ήδη πηγαίναν σε κάποιο φροντιστήριο. Η χρησιμότητα τέτοιων μαθημάτων εξαρτάται κυρίως από τον εκάστοτε μαθητή αλλά αυτό είναι ένα θέμα για μια άλλη φορά. Εδώ θέλω να αναφέρω ότι αρκετές φορές βρέθηκα μπροστά από το φαινόμενο ο μαθητής να μην έχει εξαντλήσει όλες τις ασκήσεις του σχολικού βιβλίου. Ακόμη πιο συχνό ήταν το φαινόμενο ο μαθητής να μην είχε μελετήσει σχεδόν καθόλου τη θεωρία του σχολικού βιβλίου αλλά να είχε διαβάσει από σμειώσεις που του είχε δώσει το φροντιστήριο. Μεγάλο λάθος!

Όπως εξηγώ πάντα στους μαθητές μου το σχολικό βιβλίο είναι αυτό από το οποίο θα εξεταστούν! Η θεωρία που θα τους ζητηθεί είναι αυτή του βιβλίου και ουσιαστικά αυτήν πρέπει να αναπαράγουν. Επίσης οι τεχνικές που θα χρειαστούν για να απαντήσουν στα θέματα των πανελληνίων βρίσκονται μέσα στο σχολικό βιβλίο! Θα λέτε τώρα ''μα τι λέει αυτός! Είναι δυνατό!;!" Κι όμως είναι. Αν θέλετε πάρτε ταα θέματα οποιασδήποτε χρονιάς. Αν τα εξετάσετε προσεχτικά θα διαπιστώσετε ότι οι βασικές, και όχι μόνο, τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την επίλυση τους υπάρχουν μέσα στο σχολικό βιβλίο. Αρκετές είναι και οι φορές που μια άσκηση είναι σχεδόν η ίδια με μια του σχολικού βιβλίου!.

Θα ρωτήσετε: "Μα καλά τότε γιατί κυκλοφορούν τόσα βοηθήματα; Και αν όλες οι τεχνικές είναι μέσα στο  σχολικό βιβλίο, τότε γιατί έχουμε τόσο υψηλά ποσοστά αποτυχίας;". Η απάντηση είναι απλή. Η απλή γνώση των διάφορων τεχνικών δεν είναι αρκετή, πρέπει να γνωρίζει κάποιος ποια από όλες θα επιλέξει και πως θα την τροποποιήσει ώστε να αντιμετωπίσει μια συγκεκριμένη άσκηση. Για να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα, το να γνωρίζω πολύ καλά να τριμπλάρω, να σουτάρω και να πασάρω δεν σημαίνει ότι είμαι και πολύ ακλός ποδοσφαιριστής. Χρειάζεται να ξέρω και πότε να κάνω τι ώστε να εφαρμόσω σωστά το σύστημα παιχνιδιού της ομάδας. Και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσα από εξάσκηση. Εδώ έρχονται να βοηθήσουν διάφορα βοηθήματα και οι σημειώσεις. Βοηθούν το μαθητή να αποκτήσει την απαραίτητη  εμπειρία.

Για να πιάσουν τόπο όμως θα πρέπει να έχει μελετηθεί καλά το σχολικό βιβλίο όμως!

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Καλή αρχή!

Στο ιστολόγιο αυτό θα ασχοληθούμε με διάφορους μύθους και παρανοήσεις σχετικά με τα φροντηστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα. Όπως θα δείτε μερικές φορές η πραγματικότητα είναι διαφορετική από την καθιερωμένη άποψη!