Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Χρήσιμες οδηγίες για μαθητές του δημοτικού, επαγγελματίες αναλυτές και όλους τους ενδιάμεσους!

Πρόσφατα έπεσα τυχαία πάνω σε αυτό το κείμενο. Είναι από ένα ιστολόγιο που σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες, τα κοινωνικά δίκτυα, την ανάλυση δεδομένων κλπ. Σε αυτό ο συγγραφέας μιλάει για μια εμπειρία που είχε όταν επισκέφτηκε το δημοτικό σχολείο του γιού του.

Οι οδηγίες του δάσκαλου
Κατά τη διάρκεια μιας ανοιχτής στο κοινό διδασκαλίας διαπίστωσε ότι οι οδηγίες που έδινε ο δάσκαλος στους μαθητές της τετάρτης δημοτικού είναι χρήσιμες και για όσους κάνουν ανάλυση δεδομένων! Εγώ θα πρόσθετα ότι είναι οδηγίες που είναι χρήσιμες σε όλους και ειδικότερα τους μαθητές. Σχεδόν όλοι οι καθηγητές τις επαναλαμβάνουμε εκατοντάδες φορές στους μαθητές μας. Οι απλές οδηγίες που μπορούν όμως να αποβούν σωτήριες είναι:
  1. Διαβάστε αργά το πρόβλημα.
  2. Καταλάβετε την ερώτηση καλά.
  3. Σημειώστε τα σημαντικά δεδομένα
  4. Ελέγξτε την απάντησή σας.
Θυμάμαι για παράδειγμα μια εποχή που δίδασκα σε κάποιο ΤΕΙ. Είχε συμβεί αρκετές φορές να έρθει ένας φοιτητής κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και να με ρωτήσει αν έχει απαντήσει σωστά σε κάποια ερώτηση. Συνήθως δεν έδινα απάντηση (αν ξεκινούσα θα ερχόταν όλο το αμφιθέατρο) αλλά σε μια-δύο περιπτώσεις τους έλεγα για παράδειγμα:
-Τι μας ρωτάει η άσκηση;
-Τι είναι η παρούσα αξία ενός ομολόγου (θα απαντούσαν για παράδειγμα)
-Ωραία και που ακριβώς στην απάντηση γράφει κάτι του στυλ παρούσα αξία ενός ομολόγου είναι...;
Δηλαδή η απάντηση δεν είχε καμία ουσιαστική σχέση με την ερώτηση!

Ή αρκετές φορές έχει τύχει ένας μαθητής μου να ζητήσει βοήθεια γιατί έχει κολήσει σε μια άσκηση και συχνά να του απαντήσω "αυτό το δεδομένο που σου δίνει η άσκηση που το έχεις χρησιμοποιήσει;".

Απλές οδηγίες που σώζουν ζωές.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου